Resepi Gudeg
Istimewa buat klela gudeg dari Jogjakarta.
Bhn2nya :
Bhn2 kisar
8 ulas bawang merah
5 ulas bwg putih
4/5 hiris lengkuas
1 biji buah keras
gula melaka (secukup rasa)
garam
4/5 helai daun salam di racik2
1 tin santan
nangka
Cara2nya :
Kesemua bahan2 di masukkan ke dalam periuk dan boleh di tambah air utk mengelakkan terlalu kekeringan dan di masak sampai semuanya sebati kecoklatan seperti rendang. Sebaiknya di masak dlm pressure cooker supaya menjimatkan masa tapi kalau tak ada memadai dgn periuk biasa juga cuma mengambil masa lebih sedikit.
Gudeg ini amat sesuai di makan bersama nasi panas juga opor ayam dan kulit sapi masak sambal.
p/s: klela nak apa2 dari malaysia tak? bagitau ya tapi hy boleh dapat dalam bulan 6 nanti.
Bhn2nya :
Bhn2 kisar
8 ulas bawang merah
5 ulas bwg putih
4/5 hiris lengkuas
1 biji buah keras
gula melaka (secukup rasa)
garam
4/5 helai daun salam di racik2
1 tin santan
nangka
Cara2nya :
Kesemua bahan2 di masukkan ke dalam periuk dan boleh di tambah air utk mengelakkan terlalu kekeringan dan di masak sampai semuanya sebati kecoklatan seperti rendang. Sebaiknya di masak dlm pressure cooker supaya menjimatkan masa tapi kalau tak ada memadai dgn periuk biasa juga cuma mengambil masa lebih sedikit.
Gudeg ini amat sesuai di makan bersama nasi panas juga opor ayam dan kulit sapi masak sambal.
p/s: klela nak apa2 dari malaysia tak? bagitau ya tapi hy boleh dapat dalam bulan 6 nanti.
2 Comments:
At 2:30 AM, Leyla Shuri said…
june, tak dapat masak gudeg tu.
Sebabnya tak ada daun salam dan nangka yang ada nie dah masak dan manis dlm tin.
Nangka muda tak dapat.
At 7:23 AM, meksu said…
kak lela ni sue..hihihi... memang guna yg tin tu cuma bila boh gula jgn byk sbb takut manis. daun tu nak bg wangi je takde pun takpe...
Post a Comment
<< Home