Saje-saje

Monday, August 14, 2006

Nikko trip





Akhirnya sampai juga ke Nikko walaupun dah lama saya nak pergi tapi sbb hubby dan anak2 tak minat maka saya paksa juga mereka pergi. Bertolak dgn densya rapid yg pertama ke Tobu Nikko eki tiba disana sekitar 9.15am. Destinasi pertama dgn mengambil bas di 2c ke world heritage area di mana di sinilah tempat tumpuan pelancong. more info sini. juga sini dan sini.

Elok2 habis jalan di situ dlm pukul 11am maka hujan turun dgn lebatnya pertama kali juga dgr petir kat jepun ni... tapi kami sempat naik bas ke Tobu Nikko eki balik sbb nak makan di Asian Garden dan ambik tren ke Shimo imaichi utk norikae ke Kinugawa Onsen eki untuk ke Tobu World Square. Ingatkan mood anak2 akan bertukar ceria tapi tak juga tambahan cuaca panas sangat jadi lepas melihat miniature yg cantik2 tu maka keputusan utk pulang diambil. Rasanya western village ke edo village ke sure mereka tak akan suka jadi balik jelah....

Biasalah jalan dgn anak2 ni kalau tak pergi tempat diaorg maka diaorg akan cepat letihlah, penatlah dan macam2 ragam tapi kalau pergi tempat diorg suka pergi berkali2 pun tak kisah.. hmm geram mama... masa pergi Kyoto dulu pun macam ni juga, tu yg malas nak jalan dgn budak2 ni....

Balik singgah makan malam di Rasa Malaysia di Ginza. Rasanya baru 1st time dapat makan sedap di restoran di jepun ni... Tekak melayulah katakan... walaupun sakit tekak sbb cuaca panas tapi nak makan juga yg pedas2 disana. Pedas restoran india lain, agaknya sbb tak minat sangat dgn nasi beriani dan kari sbb rasanya masak kat rumah lagi sedap dan puas hati tu yg kami jarang ke indian restaurant tapi yg ni walau masakan macam kat rumah kita rasanye pun sama tu yg walau regenye mahal tapi puas hati sgt. Penuh juga tempat tu dgn jepun dan foreigners....

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home